project

Taal Op Straat nodigt nieuwkomers en andere laaggeletterden uit om hun taalvaardigheid te verbeteren. Het uitgangspunt is dat deelnemers foto’s maken van teksten die ze op straat tegenkomen. Doordat ze die teksten beter begrijpen, voelen ze zich beter thuis in hun dorp of stad.

Docenten verbonden aan Schrijversvakschool Groningen geven van oktober 2021 tot maart 2022 series van 4 workshops in de Taalhuizen in de bibliotheken van Forum Groningen in Beijum, Vinkhuizen, Oosterpark en Selwerd en  in het Taalcafé van Humanitas in Selwerd. In Hoogezand en in Winschoten zijn we te gast op de locaties van Noorderpoort.

Met de workshops ‘eerste letters ontwerpen’ van kunstenaar Jantine Koppert en ‘voordragen’ van Groninger stadsdichter Myron Hamming, worden de series afgesloten.

Foto’s en teksten van de deelnemers staan op deze website en Jantine Koppert maakt met werk van  deelnemers de Taal Op Straatkrant.

Op 15 april 2022 is er het Grand Theatre een feestelijke presentatie. Deelnemers lezen hun teksten voor, de krant wordt aangeboden, Myron Hamming treedt op en de muzikanten laten hun nummers horen.

deelnemers

Deelnemers komen o.a. uit Armenië, China, Turkije, Macedonië, Marokko, Rusland en Syrië en uit stad en provincie Groningen – uit Beerta, Oude Pekela, Blijham, Nieuwe Pekela, Heiligerlee en Wildervank; het zijn NT2’ers en NT1’ers.
Hun culturele achtergrond is divers, net als hun opleiding, die varieert van  basisonderwijs tot 
academisch niveau.

 

Aletta Becker vraagt deelnemers om hun tekst in te spreken; NT2’ers om dat ook te doen in hun moedertaal. Het verschil is opvallend: met hun taal hebben ze hun zelfvertrouwen terug.
Bij de NT1’ers is andere problematiek zichtbaar. Opvallend veel deelnemers zijn dyslectisch, en velen van hen laat gediagnosticeerd.
In interviews vertellen ze over hun leven in het land van herkomst en in Nederland, en over hun ervaring in de workshops.

Uit deze gesprekken stelt Aletta 19 audioportretten samen.

muzikanten

Izaline Calister, Bert Hadders, Yifan Li, Sanam Tahmasebi en Evert Prummel krijgen de opdracht om een nummer te schrijven op basis van teksten en foto’s van deelnemers. 

Dit vijftal muzikanten is man, vrouw,  jong of ouder, nieuwkomer of geboren in Groningen: een afspiegeling van de deelnemers. 

Ook met hen praat Aletta over hun culturele en muzikale achtergrond, het maakproces van de nummers en over hun dromen.